II. Vocabulary presentation.
ü tray - поднос
ü tongs – щипцы
ü weighingscales
ü whip - взбить, взбивать, венчиком
ü whisktheeggs – взбить яйца
· How can we use these utensils?
· We use these utensils to…
TABLEWARE Standard set of tableware has: 1. Large plate (dinner plate) Used for the main course. 2. Middle-sized plate (side plate). Used as a side plate and also for salads, cheese and fruit. 3. Small plate. Used for bread and rolls, also for cheese, fruit and cake. 4. Soup bowl. Used for cream soups. 5. Consommé bowl and saucer Used for clear soups. 6. Large soup tureen, [ta'rin] (with lid). 7. Tea or coffee cup and saucer. 8. Salad bowl. | СТОЛОВАЯ ПОСУДА В стандартный набор столовой посуды входят: 1. Большая тарелка (обеденная тарелка) используется для основного блюда. 2. Средняя тарелка используется как сервировочная тарелка, а также для салатов, сыра и фруктов. 3. Маленькая тарелка используется для хлеба, булочек, а также для сыра, фруктов и торта. 4. Суповая чашка. В ней подают густые супы. 5. Чашка с блюдцем для консоме служит для подачи бульонов. 6. Большая супница (скрышкой). 7. Чайная или кофейная чашка с блюдцем. 8. Салатник. |
CUTLERYANDTABLEWARE (СТОЛОВЫЕ ПРИБОРЫИ ПОСУДА
CUTLERY
1. Large fork
Used as main fork or serving fork.
2. Large knife.Used as main knife.
3. Small fork (dessert fork) used as
· entrée fork
· Salad fork
· Dessert (or pudding) fork
| СТОЛОВЫЕ ПРИБОРЫ 1.Большая вилка Используется в качестве главной вилки или для накладывания еды. 2.Большой нож (столовый) используется в качестве главного ножа. 3.Маленькая вилка (десертная вилка) используется для · закусок, · салатов, · десертов (или пудингов), · фруктов. 4.Маленький нож используется в качестве · дополнительного ножа (для намазывания хлеба маслом или паштетом), · ножа для закусок, · сырного ножа, · фруктового ножа. 5.Нож для мяса с зазубренным краем. 6.Рыбный нож используется для · рыбы, · подачи больших кусков. 7.Рыбная вилка. 8.Большая ложка используется для подачи блюд. 9.Средняя ложка используется для десертов или пудингов. 10.Суповая ложка 11.Маленькая ложка (чайная ложка) используется для · чая и кофе, · коктейлей (например фруктовых коктейлей), · мороженого · сахара. |
III. Practicework. Typesofutensils.
cutlery [ˈkʌtlərɪ] ножи, ложки, вилки
tableware [ ˈteɪblweər]приборыдлясервировкистола
glassware [ˈglɑːsweər] стекляннаяпосуда (стаканы, рюмки, бокалы)
crockery ['krokeri] посуда из фаянса (тарелки, чашки, блюдца и проч.)
a) oral part. What materials are …. made of?
b) writing part. Dothetask
Utensils | ||
cutlery | crockery | glassware |
Напишите по-английски названия всех столовых приборов, и для чего они используются.
Образец: Large knife is used as a main knife.
Large fork is used as a main fork or serving fork.
IV. Reading.
A) Read and translate paying attention to names and using of utensils..
USEFUL INFORMATION 1. Cold fish dishes as well as hot smoked fish deli are eaten with the help of fish cutlery. 2. Meat dishes – pork and mutton chops, beefsteaks, fillet and others are eaten with a knife and fork. Hold the knife in your right hand and the fork in the left. With a fork in your right hand you can eat soft dishes - cutlets, omelets etc., when the usage of knife is needless. 3. When you eat hot meat dishes do not cut the whole piece of meat at once. Cut small-sized pieces, and then eat them with a fork. In this case hot meat will not cool down fast. 4. Fried chicken and game, asparagus and crawfishes are taken with hand. 5. Lobsters are eaten with a special fork. 6. Sturgeon is eaten only with a fork. 7. Take mustard and salt with special small spoons. Put mustard onto the bottom of the plate at the right side. 8. Soft-boiled eggs are served in a special egg- glass. Cut the top of the shell with a knife and put it on the saucer. Eat the egg with a teaspoon. 9. Fried eggs and omelet with ham are eaten with a fork in the right hand. You can help with a slice of bread, holding it in the left hand. 10. Apples and pears are cut with a fruit knife on a plate lengthways into four or eight parts. 11. Berries — raspberries, strawberries with sugar are eaten with a teaspoon. 12. Watermelons and melons are served already cut in pieces and unpeeled. Put a piece of a watermelon on the plate with the peel downward. Cut off thin slices with a fruit knife and eat them with a fork. 13. Mango is cut in two halves on a plate. Take out the bone and eat the pulp with a spoon. 14. A pineapple is peeled and cut across in thin slices. It is eaten with a knife and fork. 15. Eat puddings and ice creams with a dessert spoon. 16. After meals always put fork and knife on the plate, not on the table. | ПОЛЕЗНАЯ ИНФОРМАЦИЯ 1. Холодные рыбные блюда, а также рыбную гастрономию горячего копчения едят с помощью рыбной вилки и ножа. 2. Мясные блюда — свиные и бараньи отбивные, бифштексы, филе и прочее — едят с помощью ножа и вилки. Держите нож в правой руке, а вилку в левой. Вилкой в правой руке едят мягкие блюда - котлеты, омлет и др., когда использование ножа излишне. 3. Когда Вы едите горячее мясное блюдо, не режьте сразу весь кусок мяса. Отрезайте куски небольшого размера, а потом ешьте их вилкой. В этом случае горячее мясо не остынет быстро. 4. Жареную курицу и дичь, спаржу и раков берут руками. 5. Омаров едят при помощи специальной вилки. 6. Осетрину едят только вилкой. 7. Берите горчицу и соль специальными ложечками. Горчицу кладут на дно тарелки с правой стороны. 8. Яйца всмятку подают в специальной яичной рюмке. Отрежьте верх скорлупы ножом и положите ее в блюдечко. Ешьте яйцо чайной ложкой. 9. Яичницу и омлет с ветчиной едят вилкой, находящейся в правой руке. Вы можете помогать себе кусочком хлеба, держа его в левой руке. 10. Яблоки и груши разрезают вдоль на четыре или восемь частей фруктовым ножом на тарелке. 11. Ягоды — малину, клубнику с сахаром — едят чайной ложкой. 12. Арбузы и дыни подают уже нарезанными кусками с кожурой. Кусок арбуза положите на тарелку кожурой вниз. Отрезайте фруктовым ножом тонкие ломтики и ешьте их вилкой. 13. Манго разрезают на две части на тарелке, вынимают кость и едят мякоть ложкой. 14. Ананас очищают от кожуры и разрезают поперек на тонкие ломтики, и едят с помощью ножа и вилки. 15. Пудинги и мороженое ешьте десертной ложкой. 16. После еды всегда кладите вилку и нож на тарелку, а не на стол. |
Answer the questions.
b) Read, translate and a nswer the questions.
Dishwashing.
Tell me, what is it about tea ware?
Now you will take care of tea utensils.
- Let's read the instructions and safety rules.
Go to the kitchen area and put on aprons.
- Who can do the dishes?
- Tell us how you wash up at home.
Tea utensils should be washed only with warm water.
- How to wash stains from coffee or tea on a mug?
- Do I need to rinse the dishes after washing up?
Each of you will get a cup with a different degree of contamination.
Someone cleans the cup with soda.
Someone cleans the cup with detergents.
Someone cleans the cup just with water.
What do think, what is the best way of washing up?
Washed dishes will shine if it is wiped dry with a towel. Wipe the tea pair with a towel.
o contamination [kəntæmɪˈneɪʃn] загрязнение
o detergent [dɪˈtɜːʤənt] моющее средство, стиральный порошок, очищающее средство
o (cleanser, washing powder)
o sponge [spʌnʤ] губка, мочалка (washcloth)
o towel
V. Reflection. Test.